Accesspara transit services
Image default
Business / Transportation and Logistics

Paloxen

Een palox is een combinatie van een pallet en een box. Hierdoor valt dus de noodzaak van het aanschaffen van een losse pallet en transportbox of kist weg. Ook heb je nooit meer last van een te kleine of te grote pallet waar jouw transportkist niet of nauwelijks op past. Paloxen zijn te vinden in alle vormen waarin je pallets ook kunt vinden, waardoor je niet opnieuw hoeft uit te zoeken welke afmetingen een palox precies heeft.

Soorten paloxen

Er zijn paloxen gemaakt van onder andere kunststof en hout maar ook van nog andere materialen zoals bijvoorbeeld staal of multiplex. Veel paloxen zijn inklapbaar, waardoor je ze dus erg gemakkelijk kunt vervoeren op het moment dat je geen lading in de palox kwijt hoeft. Ze zijn ook stapelbaar, dus mocht je een groot aantal paloxen tegelijk af willen nemen of willen vervoeren dan nemen ze dus weinig ruimte in. Wat afmetingen betreft is een palox vergelijkbaar met een pallet. De meest standaard formaten zijn 1200x1000mm en 1200x800mm.

Waarom een palox

Paloxen zijn erg geschikt voor vervoer in vrachtwagens en voor tijdens zeevervoer. Maar waarom gebruik je nou liever paloxen in plaats van een pallet en een boxen? Boxen op pallets plaatsen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Omdat er vaak sprake is van zware ladingen die soms slecht zijn gestapeld en instabiel zijn, gaat er geregeld wat mis. Goederen op pallets zijn niet omsloten door wanden en dus kunnen producten gaan schuiven of omvallen. Dit is om twee redenen ongewenst, omdat er ten eerste een gevaarlijke situatie kan ontstaan en ten tweede omdat er producten kunnen vallen die vervolgens kapot gaan, waardoor er ook economische schade op kan lopen. Bovendien gaat er erg veel ruimte verloren bij het gebruik van losse pallets, omdat niet het gehele oppervlak gebruikt kan worden om goederen op te slaan. Hierdoor is het moeilijker, zo niet onmogelijk, om deze pallets op elkaar te stapelen. Bij een palox is dit geen probleem omdat er geen sprake is van instabiliteit en scheve oppervlakken. Nog een goede reden waarom je voor een palox zou kiezen is de veiligheid van de palox. Producten zijn namelijk beter beschermd tegen diefstal dan bij het gebruik van een enkele pallet met daarop losse producten. Een palox is afsluitbaar en er kan een slot op worden geplaatst.